Sporočilo o napaki

Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (line 20 of /home/designsi/domains/taxa.si/public_html/spletna/includes/file.phar.inc).

PRIJAVA DRUŽINSKIH ČLANOV V OBVEZNO ZAVAROVANJE

S 1. junijem 2013 so se začele uporabljati določbe Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, kjer se spreminja zavezanec za prijavo družinskega člana v obvezno zavarovanje in pa njegov postopek  za prijavo in urejanje.

Zavezanec za prijavo družinskih članov v obvezno zavarovanje je sam nosilec zavarovanja ( tisti, po katerem bo družinski član zavarovan ) in sicer za prijavo:

-          zakonca je to zakonec

-          zunajzakonskega partnerja je to zunajzakonski partner

-          razvezanega zakonca, ki mu je priznana preživnina s sodno odločbo je bivši zakonec, ki mu je plačevanje preživnine naloženo

-          otroka, ki je ožji družinski član je starš, posvojitelj,

-          otroka, ki je širši družinski član je zakonec oziroma zunajzakonski partner otrokovega starša, če gre za zavarovanje pastorka; stari starši, brat, sestra oziroma druga oseba, če gre za zavarovanje otroka, ki je brez staršev

-          starša, zakonca oziroma zunajzakonskega partnerja otrokovega starša pa otrok.

 

Prijava se opravi pri katerikoli območni enoti ali izpostavi ZZZS, v roku 8 dni, pri novorojenčkih je rok za prijavo do otrokove starosti 60 dni.

Prijava se vloži na obrazcu M-DČ, ki se ga izpolni in osebno ali po pošti dostavi območni enoti ali izpostavi ZZZS.

 

Več si lahko preberete na spletni strani ZZZS.